Θρεπτική αξία μελιού

Δείτε πληροφορίες για το μέλι και την θρεπτική του αξία στο karagelis.gr

χημείο

Καραγγελής

αναλύσεις

Αρκαδία

Χημείο Καραγγελής ΜεσσηνίαΘρεπτική αξία μελιού

 

 

 χημειο αμπελουργιας ιστορια αμπελουργια
 
                Θρεπτική αξία μελιού                
                                 
               

ΜΕΛΙ

 

 

 

 

ΟΡΙΣΜΟΣ:

 

Το μέλι είναι ένα αρωματικό, ιξώδες, γλυκό υλικό που προέρχεται από το νέκταρ των φυτών, το οποίο μαζεύουν οι μέλισσες και το μεταβάλλουν για την τροφή τους σε ένα πυκνότερο υγρό και τελικά το αποθηκεύουν στις κηρήθρες τους.

Όταν συλλέγεται το νέκταρ και εναποτίθεται στην κηρήθρα, προστίθενται ορισμένες χημικές ουσίες από το σώμα της μέλισσας. Μέρος του νερού που περιέχεται στο νέκταρ εξατμίζεται, και οι χημικές ουσίες μετατρέπουν το νέκταρ σε μέλι. Το μέλι αποθηκεύεται μέσα στις κυψέλες που έχει βάλει ο μελισσοκόμος, μετά από καιρό αφού έχει δημιουργηθεί μέλι ο μελισσοκόμος πηγαίνει και παίρνει τις κυψέλες. Αφού έχει πάρει τις κυψέλες με το μέλι, βγάζει με ένα ειδικό εργαλείο σαν σπάτουλα το βουλοκέρι  από τις κηρήθρες   για να μπορέσει να βγάλει το μέλι. Μόλις το βγάλει τότε βάζει τις κηρήθρες σε ένα μηχάνημα το οποίο γυρνάει γύρω γύρω και το μέλι γλιστράει  και αποθηκεύεται σε ένα δοχείο. Από εκεί μετά παίρνει το μέλι και το στραγγίζει περνώντας από μια σήτα για να πάρουμε το καθαρό μέλι και όχι τα λουλουδάκια που έχουν μέσα ,από εκεί και μετά είναι έτοιμο για κατανάλωση.

 

ΘΡΕΠΤΙΚΗ ΑΞΙΑ

 

Το μέλι  αποτελείται από 17% υγρασία, 77% διαφόρων τύπων σακχαρα και 6% άλλες διάφορες ουσίες. Ειδικότερα από :

1 . Υδατάνθρακες – Σάκχαρα (75-80%).

Οι δυο κυριότεροι υδατάνθρακες που περιέχονται στο μέλι είναι η φρουκτόζη (35%) και η γλυκόζη (32%).

2. Οργανικά οξέα:

Το μέλι περιέχει τουλάχιστον 18 οργανικά οξέα, όπως είναι το γλυκονικο οξύ, το κιτρικό οξύ, το οξικό οξύ και το φωσφορικό οξύ.

3. Πρωτεΐνες και αμινοξέα:

Οι πρωτεΐνες και τα αμινοξέα που περιέχονται στο μέλι είναι σε μικρή ποσότητα και προέρχονται από τα σώματα των μελισσών.

4 . Μεταλλικά στοιχεία:

Αμεταλλικά στοιχεία χλώριο, θείο, φώσφορος . Μεταλλικά στοιχεία

κάλιο, ασβέστιο, νάτριο, σίδηρος, μαγνήσιο, μαγγάνιο, χαλκός.

5 . Ένζυμα:

Τα ένζυμα αυτά προέρχονται από την μέλισσα, την γύρη, το νέκταρ αλλά και από

παράγοντες ζύμωσης και μικροοργανισμούς και είναι η αμυλαση α,β, η γλυκο-ιμβερτάση και η γλυκο-οξειδάση.

6 . Βιταμίνες:

Περιέχει πολλές βιταμίνες, άλλα σε μικρές ποσότητες οπότε δεν θα το θεωρούσαμε βιταμινούχο.

7 . Αρωματικές/χρωστικές ουσίες:

Το μέλι περιέχει πλήθος αρωματικών, χρωστικών και άλλων

ουσιών, όπως είναι η χολίνη και η ακετυλοχολίνη.

 

 

1 κουταλιά της σούπας μέλι αποδίδει στον οργανισμό 64 θερμίδες (Κcal). Έχουν αναγνωρισθεί πάνω από 180 διαφορετικές ουσίες στο μέλι που το καθιστούν πολύτιμη τροφή. Περιέχει νερό σε ποσοστό 16%, οργανικά οξέα (δεκαοκτώ τον αριθμό), ένζυμα, συμπλέγματα πρωτεϊνών, φυσικές αρωματικές ουσίες κ.α. Ο γλυκαιμικός δείκτης για το μέλι κυμαίνεται από 31 έως και 78 ανάλογα με την ποικιλία.

 

 

ΒΑΣΙΚΕΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΜΕΛΙΟΥ

 

Το χρώμα και η γεύση του μελιού ποικίλλουν ανάλογα με την προέλευση που έχει το νέκταρ. Το ελληνικό μέλι κατατάσσεται ως ένα από τα καλύτερα παγκοσμίως.

Το παραγόμενο μέλι διακρίνεται σε δύο μεγάλες κατηγορίες:

  • το ανθόμελο, που παράγεται από το νέκταρ των λουλουδιών, κυρίως δε θυμαριού, πορτοκαλιάς, βαμβακιού, ηλίανθου, ερείκης, καστανιάς και
  • το μέλι από μελιτώματα, που παράγεται από εκκρίματα των φυτών ή εντόμων που απομυζούν τα φυτά. Στην κατηγορία αυτή ανήκει το μέλι του πεύκου, της ελάτης και άλλων δασικών φυτών.

Η σύσταση και τα φυσικοχημικά χαρακτηριστικά του μελιού, είναι από τις σημαντικότερες παραμέτρους που συμβάλουν στον ορισμό της ταυτότητας ενός μελιού.

 

ΚΡΥΣΤΑΛΛΩΣΗ ΜΕΛΙΟΥ

 

Παράγοντες όπως η πηγή, η χαμηλή θερμοκρασία αποθήκευσης, η μεγαλύτερη περίοδος αποθήκευσης και η υψηλότερη περιεκτικότητα σε γλυκόζη, μπορούν όλα να οδηγήσουν σε κρυστάλλωση.

Προς στιγμή, η διεργασία μπορεί να αντιστραφεί με ήπια θέρμανση.

 

ΜΕΛΙ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ

 

Από τα αρχαία χρόνια επικρατεί η άποψη ότι το μέλι ασκεί ευεργετική επίδραση γενικά στην υγεία του ανθρώπου. Το μέλι έχει χρησιμοποιηθεί για χιλιετίες στην παραδοσιακή ιατρική για τις δυνητικές αντιβακτηριακές, αντιφλεγμονώδεις και αντιοξειδωτικές του ιδιότητες. Το ιατρικού τύπου μέλι χρησιμοποιείται τοπικά στην επίδεση πληγών. Η χαμηλή περιεκτικότητα του μελιού σε υγρασία, το υπεροξείδιο του υδρογόνου και η οξύτητα (μέσο pH 3,9) είναι αφιλόξενα για τα βακτήρια και δίνουν στο μέλι τις αντιβακτηριακές ιδιότητές του.

Ωστόσο, το μέλι μπορεί να περιέχει σπόρια του Clostridium botulinum, το οποίο μπορεί να προκαλέσει σοβαρή μόλυνση στα βρέφη, για αυτό και συστήνεται η αποφυγή κατανάλωσης μελιού από παιδιά ηλικίας μικρότερης των 12 μηνών.

Οι αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες πιστεύεται ότι οφείλονται σε αντιοξειδωτικές ουσίες, συμπεριλαμβανομένης της χρυσίνης (τύπος φλαβονοειδούς), της βιταμίνης C και της καταλάσης (ένα ένζυμο).Οι ιδιότητες του μελιού εξαρτώνται πιθανώς από την πηγή προέλευσης, τη σύσταση και τη δόση.

 

ΒΑΣΙΚΕΣ ΜΕΤΡΗΣΕΙΣ ΜΕΛΙΟΥ ΠΟΥ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΕΙ ΤΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΜΑΣ:

 

  • ΑΓΩΓΙΜΟΤΗΤΑ
  • HMF (5-υδροξυμεθυλο-2-φουρανοκαρβοξαλδεΰδη)
  • PH
  • ΥΓΡΑΣΙΑ
  • ΑΝΙΧΝΕΥΣΗ ΑΜΥΛΟΣΙΡΟΠΙΟΥ

 

 

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Πληροφόρησης για τα Τρόφιμα

Πηγή: http://www.mydiatrofi.gr

               
                                 
                                 
 αρχικη χημειο παρεχει εξοπλισμος

 

 

 

 


 

 

 footer                  footer                footer                  footer
                                                     
 footer

 

 footer footer footer footer

 

 

 

© 2020 Καραγγελής | Χημείο , Βιολογικό Πετιμέζι , Εξοπλισμός Κρασιού | Μεσσήνη Μεσσηνίας • all rights reserved • developed and powered by LOGIKON
ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΓΓΡΑΦΗ
3