Νερό

Δείτε πληροφορίες για το νερό και τη σύσταση του πόσιμου νερού, του θαλλασινού και του νερού της πισίνας στο karagelis.gr

χημείο

αναλύσεις

νερού

λαδιού

Μεσσηνία

Χημείο Καραγγελής ΜεσσηνίαΝερό

 

 χημειο αμπελουργιας ιστορια αμπελουργια
 
                ΤΟ ΝΕΡΟ
               
                                 
               

ΝΕΡΟ ΠΙΣΙΝΑΣ

 

Τα τελευταία χρόνια έχει αυξηθεί ιδιαίτερα η προτίμηση των κολυμβητών σε χώρους όπως οι πισίνες. Το 70% και περισσότερο του καλοκαιρινού μας χρόνου αφιερώνεται σε όλες τις δραστηριότητες που έχουν σχέση με το νερό.
Το νερό στην πισίνα πρέπει να είναι διαυγές, απαλλαγμένο από βακτηρίδια και άλγη, ώστε η κολύμβηση σε αυτήν να εξασφαλίζει ασφάλεια, υγεία και ευχαρίστηση. Εκτός όμως από τα μέτρα προστασίας που οφείλουν να λαμβάνουν οι υπεύθυνοι για τη διατήρηση της ποιότητας του νερού στις πισίνες απαραίτητη προϋπόθεση αποτελεί και η υγεία και η καθαριότητα των χρηστών. Στις πισίνες δημόσιας χρήσης πρέπει να εφαρμόζονται αυστηροί κανονισμοί υγιεινής, ενώ παράλληλα πρέπει να εξασφαλίζεται ότι δεν γίνεται υπέρβαση του μέγιστου επιτρεπόμενου αριθμού λουόμενων.

Σε μία πισίνα, αναπτύσσονται πάντα βακτηρίδια που γίνονται πολύ περισσότερα με την ανύψωση της θερμοκρασίας του νερού και πολλαπλασιάζονται  από την παρουσία των κολυμβητών, οι οποίοι μεταφέρουν μαζί τους νέες αποικίες βακτηριδίων από τον περιβάλλοντα χώρο και από τον αέρα. Τα βακτηρίδια, τα παράσιτα και οι ιοί μπορούν να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά με τη σωστή χημική επεξεργασία. Επίσης η ανάπτυξη αλγών και μυκήτων προέρχεται από το συνδυασμό του νερού, του φωτός, της αλκαλικότητας και της θερμοκρασίας. Η επεξεργασία του νερού σ´αυτή την περίπτωση γίνεται με αλγοκτόνα και χλώριο.


Με το pH ανιχνεύεται πόσο όξινο ή πόσο αλκαλικό είναι το νερό.  Το χαμηλό pH προκαλεί διάβρωση στα μεταλλικά μέρη του εξοπλισμού της πισίνας, γεύση χλωρίου στο νερό και ερεθισμό των ματιών και του δέρματος των κολυμβητών. Το υψηλό pH προκαλεί πολλαπλασιασμό των αλγών, ευνοεί την καθίζηση των αλάτων σκληρότητας, μειώνει την αποδοτικότητα του χλωρίου, προκαλεί ερεθισμό στα μάτια και τις βλεννογόνους.
Το χλώριο στο νερό της πισίνας θα πρέπει να είναι σε χαμηλά επίπεδα διότι η αυξημένη ποσότητα χλωρίου στο νερό της δεξαμενής κολύμβησης επηρεάζει την ποιότητα του νερού, αλλά επιβαρύνει και την ατμόσφαιρα του κολυμβητηρίου και μπορεί να προκαλέσει προβλήματα υγείας στους  κολυμβητές.

Η Θολότητα είναι το πιο εμφανές από τα προβλήματα του νερού της πισίνας και η απομάκρυνση της είναι πρωταρχικής σημασίας και επιτυγχάνεται με τη σωστή φίλτρανση του νερού. Οι αιτίες που προκαλούν τη θολότητα μπορεί να είναι η σκόνη που μεταφέρεται από τον άνεμο, η καθίζηση αλάτων σκληρότητας  λόγω θέρμανσης του νερού ή υψηλού pH, νερό που περιέχει σίδηρο, άλγη, κολλοειδή κ.λπ.
Το χρώμα του νερού είναι αποτέλεσμα της θολότητάς του και μερικές φορές της ύπαρξης πτητικών υδρογονανθράκων που δίνουν ένα χρυσοκίτρινο χρώμα. Καμία οσμή δεν πρέπει να υπάρχει.

 

Θαλλασινό νερό

 

Η ρύπανση των υδάτων απειλεί πολλά είδη ζώων και φυτών και τον άνθρωπο, στον οποίο φτάνουν πολλές τοξικές ουσίες μέσω της τροφικής αλυσίδας, επηρεάζοντας δυσμενώς την υγεία του.

Η ρύπανση μπορεί να διακριθεί σε φυσική και ανθρωπογενή. Μορφές φυσικής ρύπανσης είναι αυτές που προκαλούνται από φυσικά φαινόμενα,τις λεγόμενες ‘φυσικές καταστροφές’ όπως οι εκρήξεις ηφαιστείων, που ελευθερώνουν μεγάλες ποσότητες αερίων ρύπων στην ατμόσφαιρα και επιβαρύνουν με διάφορες τοξικές ουσίες εκτεταμένες περιοχές. Ανθρωπογενής λέγεται η ρύπανση που προκαλείται από τον άνθρωπο.

Οι σημερινές τάσεις της θαλάσσιας ρύπανσης είναι από:

 • Αποχετεύσεις
 • Οργανικές ουσίες με μεγάλο χρόνο ζωής
 • Ραδιενεργές ουσίες
 • Βαρέα μέταλλα
 • Πετρελαιοειδή (υδρογονάνθρακες)
 • Θρεπτικά

 

ΝΕΡΟ

 

Το νερό καλύπτει το 75% του πλανήτη μας, στη φύση του οποίου,το νερό υπάρχει στην αέρια κατάσταση (οπότε ονομάζεται υδρατμός), στην υγρή κατάσταση και στη στερεή κατάσταση (οπότε ονομάζεται πάγος).Μόνο το 2,5% του νερού δεν είναι αλμυρό ενώ τα 2/3 του μη αλμυρού είναι μπλοκαρισμένα στους παγετώνες, περίπου 20% βρίσκεται σε απομακρυσμένες περιοχές, ενώ μεγάλο μέρος φτάνει σε λάθος τόπο και σε λάθος ώρα. Το νερό βρίσκει χρήση στην Γεωργία,στην Βιομηχανία και στα Νοικοκυριά. Η σπουδαιότητα του για τη διατήρηση της ζωής στον πλανήτη μας είναι γνωστό. Παρακάτω παραθέτονται κάποια παραδείγματα για τους λόγους που είναι σημαντικό για τον άνθρωπο.

 • Βοηθά να χάσει βάρος
 • Κάνει καλό στην καρδιά
 • Είναι πηγή ενέργειας
 • Θεραπεύει τους πονοκεφάλους
 • Κάνει καλό στο δέρμα
 • Βοηθάει στα προβλήματα χώνεψης
 • Καθαρίζει τον οργανισμό
 • Απομακρύνει το κίνδυνο τύπων καρκίνου
 • Βοηθά να γυμνάζεται καλύτερα

 

ΠΟΣΙΜΟ ΝΕΡΟ

 

Πόσιμο νερό χαρακτηρίζεται το νερό που είναι καθαρό από φυσική, χημική, βιολογική και μικροβιολογική άποψη και μπορεί να καταναλώνεται χωρίς να κινδυνεύει η υγεία του ανθρώπου. Το πόσιμο νερό πρέπει να είναι άχρωμο, άοσμο, δροσερό και με ευχάριστη γεύση. Δεν πρέπει να έχει μεγάλη σκληρότητα γιατί αυτή προκαλεί δυσκολίες στην καθημερινή αλλά και τη βιομηχανική του χρήση. Δεν πρέπει να περιέχει μεγάλη ποσότητα οργανικών ουσιών, βαρέων μετάλλων ούτε και παθογόνα παράσιτα ή μικρόβια. Η θερμοκρασία του νερού πρέπει να είναι σταθερή στους 10-15 βαθμούς °C (Κελσίου).

Βασική προϋπόθεση για ένα καλής ποιότητας το πόσιμο νερό εκτός απ’τη χημική του σύσταση-είναι η διαδρομή του μέχρι την πηγή. Θα πρέπει είναι όσο το δυνατόν πιο μακρυά από κατοικημένες και καλλιεργημένες περιοχές,διότι στην πρώτη περίπτωση υπάρχει ο κίνδυνος ρυπάνσεως από ανθρώπινα λύματα και απόβλητα εργοστασίων,ενώ στη δεύτερη περίπτωση διατρέχει κίνδυνο μολύνσεως με φυτοφάρμακα,που είναι πάρα πολύ τοξικά.

 

Κανονισμοί και νομοθεσία για το πόσιμο νερό

 

 • Η παροχή στους πολίτες ασφαλούς νερού αποτελεί ίσως την σημαντικότερη υποχρέωση της πολιτείας αλλά και την μεγαλύτερη υποχρέωση της διεθνούς κοινότητας προς  τις φτωχότερες περιοχές του πλανήτη. Το μολυσμένο νερό αποτελεί θάνατο αφού σημειώθηκαν παγκοσμίως 2 εκατ.  απόλυες μέσα σε ένα έτος.
 • Ένα έγγραφο της Ε.Ε στον κλάδο του περιβάλλοντος για το πόσιμο νερό , αναφέρει:

‘Οτι απαγορεύετε σε μια λίμνη ,η όποια παρέχει 10 χιλ L ποσίμου νερού το χρόνο, να συλλέγονται παραπάνω λίτρα γιατί πολύ απλά κάποια στιγμή θα στερέψει. Αντίστοιχα είναι λάθος η διαχείριση αυτού του φυσικού πόρου.  

 • Αυτόματα ως κανονισμοί για οικιακή(ατομική-ομαδική) χρήση απαγορεύονται τα παρακάτω:

 

•Φυτοφάρμακα από τις καλλιέργειες

•Μόλυβδος ,προέρχεται από πολλές πηγές. Μπορεί

να προκαλέσει νοητικές διαταραχές στα παιδιά.

•Νιτρικά: από λιπάσματα. Μπορεί να είναι βλαβερά

στα βρέφη.

•Σίδηρος/ Μαγγάνιο: μπορεί να βρίσκονται φυσικά

στις πηγές ή να προέρχονται από διάβρωση σωλήνων. Χρωματίζουν το νερό και τα σκεύη, αλλοιώνουν την γεύση ευνοούν την ανάπτυξη βακτηρίων (δημιουργία «γλίτσας»)

Ακόμη:

 • Αρσενικό: Είναι δηλητηριώδες και βρίσκεται στην φύση αλλά και στα φυτοφάρμακα
 • Χαλκός :σε μεγάλη συγκέντρωση πολύ τοξικός στα παιδιά.
 • Κάδμιο: Συνδυάζεται με νεφροπάθειες και υπέρταση
 • Νάτριο: παλιά το αλάτι δεν επιτρεπόταν στους καρδιοπαθείς αλλά σήμερα ισχύει το αντίθετο. Μπορεί να είναι πρόβλημα για υπερτασικούς.

 

ΧΛΩΡΙΩΣΗ ΝΕΡΟΥ

 

Η απολύμανση δεν χρησιμοποείται για σκοπούς ‘αποστείρωσης’ του νερού αλλά αυξάνει το συντελεστή  ασφάλειας. Σε καμία περίπτωση δεν αναπληρώνει τις διαδικασίες καθαρισμού του νερού. Το χλώριο έχει την ιδιότητα να αντιδρά οξειδωτικά με ανόργανες και οργανικές ενώσεις και αφού δεσμεύσουν το χλώριο που χρειάζονται, μένει ποσότητα υπολειμματικού χλωρίου.

Συγκεκριμένα όταν αντιδρά, ενώνεται με την οργανική ουσία σχηματίζοντας χιλιάδες νέες χημικές ουσίες, τα οργανοχλωροπαράγωγα. Το πλέον χαρακτηριστικό οργανο χλωροπαράγωγο που βρίσκεται στην υψηλότερη συγκέντρωση είναι το καρκινογόνο χλωροφόρμιο, το οποίο είναι ένωση του χλωρίου και του μεθανίου, κύριου συστατικού της οργανικής ουσίας. Γι΄ αυτό το λόγο προσεκτικοί πρέπει να ήμαστε με τις ποσότητες που χρησιμοποιούμε.

 

Άλλες μέθοδοι απολύμανσης:

 • Όζον
 • υπεριώδης ακτινοβολία
 • ιώδιο,βρώμιο

Πηγή:posimoy-neroy-d188db41-921d-4300-bb7d-80f0cfae9892?nid=61

Πηγή:http://lyk-n-peram.att.sch.gr/posimonero.pdf 

Πηγή:http://www.haniotika-nea.gr/98841-pisines-kai-poiotita-nerou/

Πηγή:http://www.prosodol.gr/?q=el/node/473

Πηγή:https://cleanaction.gr/i-etaireia-mas-cleanaction/

Πηγή:http://www.env-edu.gr/Chapters.aspx?id=115

               
                                 
                                 
 αρχικη χημειο παρεχει εξοπλισμος

 

 

 

 


 

 

 footer                 footer               footer                 footer
                                                     
 footer

 

 footer footer footer footer

 

 

 

© 2020 Καραγγελής | Χημείο , Βιολογικό Πετιμέζι , Εξοπλισμός Κρασιού | Μεσσήνη Μεσσηνίας • all rights reserved • developed and powered by LOGIKON
ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΓΓΡΑΦΗ
3