Παραγωγή ποιοτικού ελαιολάδου

Δείτε πληροφορίες για τον σωστό τρόπο παραγωγής ελαιολάδου στο karagelis.gr

χημείο

Καραγγελής

αναλύσεις

Μεσσηνία

Χημείο Καραγγελής ΜεσσηνίαΠαραγωγή ποιοτικού ελαιολάδου

 

 

 χημειο αμπελουργιας ιστορια αμπελουργια
 
                Παραγωγή ποιοτικού ελαιολάδου
               
                                 
               

Για ποιοτικό ελαιόλαδο….

 

Η αλυσίδα  ξεκινάει από το χωράφι και καταλήγει στον καταναλωτή.

 

Εάν ένας κρίκος της αλυσίδας σπάσει χάνεται το  στοίχημα της ποιότητας . Ας δούμε τους κυριότερους κρίκους:

Έδαφος:  Σωστή  σχέση θρεπτικών συστατικών (N,P,Kιχνοστοιχεία)  ,  με λίπανση σύμφωνα με την ανάλυση εδάφους  . Εξασφαλίζεται έτσι ποσότητα, ποιότητα και απόδοση .

 

Χρόνος συγκομιδής:  Πρέπει να είναι στο στάδιο της βιομηχανικής ωριμότητας  (όχι μόνο με κριτήριο την μέγιστη ελαιοπεριεκτικότητα, αλλά και την ποιότητα). Η παραλαβή ελαιολάδου από υπερώριμο καρπό δίνει λάδι κακής ποιότητας. Το Αγουρέλαιο πλέον κερδίζει πολλούς καταναλωτές.

 

Ποιότητα ελαιοκάρπου. Αποφεύγεται η συλλογή καρπού  προσβεβλημένου ( δάκος, γλοιοσπόριο ή χτυπήματα)

 

Μεταφορά: Με διάτρητα τελάρα( που εξασφαλίζουν αερισμό του ελαιοκάρπου και δεν ανεβάζουν την θερμοκρασία).  Εάν χρησιμοποιούνται σακιά να προτιμούνται υφασμάτινα και ποτέ πλαστικά.

 

Χρόνος επεξεργασίας : Η ίδια μέρα με την συγκομιδή  για να αποφευχθούν  αλλοιώσεις  του ελαιοκάρπου

 

Πλύσιμο: Με άφθονο νερό καλής ποιότητας για να απομακρυνθούν   ξένες ύλες

 

Μάλαξη: Χρόνος  30 λεπτών θεωρείτε επαρκής για να «πάρουμε το λάδι», ο παραπάνω χρόνος που συνήθως γίνεται απλά υποβαθμίζει το προϊόν. Οι μαλακτήρες πρέπει να σκεπάζονται  για να αποφεύγονται οξειδώσεις

 

Θερμοκρασία: Μικρότερη των 27 0C . Η αντίληψη ότι με τις υψηλές θερμοκρασίες παίρνουμε περισσότερο λάδι έχει καταστρέψει  το ελαιόλαδο

 

Αποθήκευση  :  To ελαιόλαδο αλλοιώνεται προοδευτικά με τον χρόνο.  Η βασική αλλοίωση του  ελαιολάδου είναι η οξείδωση. Η αποθήκευση  πρέπει να γίνεται:

 

-Σε ανοξείδωτες  δεξαμενές . Αποφεύγουμε τα  μεταλλικά  δοχεία ( ντεπόζιτα, Βαρέλια)

 

-Καλά γεμάτα δοχεία ή κάλυψη του κενού χώρου με αδρανές  αέριο  (άζωτο) για να αποφεύγεται η οξείδωση)

 

-Θερμοκρασία διατήρησης μικρότερη των 10 0C

 

-Διαχωρισμός  της μούργας. Είτε με άμεσο φιλτράρισμα, είτε με απομάκρυνσή της  μετά από την φυσική καθίζηση

 

Εμφιάλωση : Σε γυάλινες  σκουρόχρωμες φιάλες που εμποδίζουν την αρνητική επίδραση του φωτός. Οι φιάλες πρέπει να τοποθετούνται σε δροσερό και σκιερό μέρος.

 

Το ελαιόλαδο της  Μεσσηνίας είναι πράγματι ένα μοναδικό παγκοσμίως προϊόν . Μόνο με τις  σωστές πρακτικές  παραγωγής , επεξεργασίας  και συντήρησης   δεν  θα  «καταστρέψουμε»   το ελαιόλαδο μας και θα σταθούμε σε μια όλο και πιο απαιτητική  παγκόσμια αγορά.

 

 

Καραγγελής  Γιώργος

 

Χημικός οινολόγος

               
                                 
                                 
 αρχικη χημειο παρεχει εξοπλισμος

 

 

 

 


 

 

 footer                  footer                footer                  footer
                                                     
 footer

 

 footer footer footer footer

 

 

 

© 2018 Καραγγελής | Χημείο , Βιολογικό Πετιμέζι , Εξοπλισμός Κρασιού | Μεσσήνη Μεσσηνίας • all rights reserved • developed and powered by LOGIKON
ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΓΓΡΑΦΗ
3