Ποικιλίες αμπέλου

Δείτε πληροφορίες για τις ελληνικές και ξένες ποικιλίες της αμπέλου στο karagelis.gr

χημείο

αναλύσεις

νερού

οίνου

Λακωνία

Χημείο Καραγγελής ΜεσσηνίαΠοικιλίες αμπέλου

 

 

 χημειο αμπελουργιας ιστορια αμπελουργια
 
                Αμπελουργία                
                                 
               

 2.3 Οι Ποικιλίες (γενικά)

 

Ο Βιργίλιος έγραψε ότι είναι πιο εύκολο να μετρήσει κανείς τους κόκκους της άμμου παρά όλες τις ποικιλίες της αμπέλου.

Η φυσική επιλογή, η διασταύρωση μεταξύ των ποικιλιών, η δημιουργία νέων από τον άνθρωπο αλλά και οι καινούργιοι χαρακτήρες που ανέπτυξαν όσες ποικιλίες ξενιτεύτηκαν, έδωσαν στα χέρια των ανθρώπων της οινοπαραγωγής ένα πολύτιμο και σχεδόν ανεξάντλητο υλικό.

Σήμερα εκατοντάδες ποικιλίες συνεχίζουν να καλλιεργούνται στη χώρα μας. Μία από αυτές, φθάνει μέχρι τις ημέρες μας διατηρώντας (σχεδόν ανέπαφο) το αρχαίο της όνομα και είναι η "Λιμνία" όπως την αναφέρει ο Αριστοτέλης ή γνωστή σήμερα με το όνομα "Λιμνιό". Ενώ αρκετές έχουν χαθεί και άλλες που δεν έχουν οικονομικό όφελος έχουν παραμεληθεί. Πηγή:http://w4u.eexi.gr/~oinos/GRVAR.HTM

Ο κόσμος ολόκληρος έχει κορεστεί από τις κλασσικές γαλλικές ποικιλίες και τα αντίστοιχα κρασιά τους. Είμαστε η μόνη χώρα που έχει πλούτο γηγενών ποικιλιών και που μπορεί να ανανεώσει και να εμπλουτίσει σήμερα μια διεθνή παράδοση και κουλτούρα στον χώρο του αμπελιού και του κρασιού.

Έχουμε αρχίσει να παράγουμε ξεχασμένες στο χρόνο ποικιλίες της πατρίδας μας που τις ανακαλύπτουμε με τις επισκέψεις μας σε απομακρυσμένες παλιές αμπελουργικές περιοχές και που είναι αναγνωρισμένες από τα επιστημονικά ιδρύματα. 

 

Ορισμένες από τις Ελληνικές αλλά και τις ξένες ποικιλίες, αναφέρονται παρακάτω:

 

ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΠΟΙΚΙΛΙΕΣ

 

ΟΙΝΟΠΟΙΗΣΙΜΕΣ ΠΟΙΚΙΛΙΕΣ

 

ΛΕΥΚΕΣ                                               
Ροδίτης
Σαββατιανό
Φιλέρι
Μοσχοφίλερο
Ασύρτικο
Μουσχούδι
Ντεμπίνα
Βηλάνα
Μοσχάτο Αλεξανδρείας
Μοσχάτο Σάμου
Αθήρι
Ρομπόλα
Μαλαγουζιά
Θραψαθήρι
Λαγορθί
Γουστολίδι
Κακοτρύγης
Μονεμβάσια
Αηδάνι
Μπατίκι
Νεγκόσκα
Μαλβάζια αρωματικά
Μαλβάζια κάντια

 

ΕΠΙΤΡΑΠΕΖΙΕΣ ΠΟΙΚΙΛΙΕΣ

 

ΕΡΥΘΡΕΣ
Φωκιανό
Αγιορείτικο
Μοσχάτο Αμβούργου
Μαυροδάφνη
Ξυνόμαυρο
Κοτσιφάλι
Μαντηλάρι
Λιάτικο
Ρωμέικο
Βάφτρα
Ρητινό
Λημνιό
Αηδάνι μαύρο
Βολίτσα
Βλάχικο
Μπεκάρι
Λημνιώνα
Μαυρόστυφο
Μαυροτράγανο
Αυγουστιάτης


 

ΛΕΥΚΕΣ
Ραζακί
Σουλτανίνα
Καλμέρια
Ιτάλια
Σουπέριορ σίντλες
Βικτόρια
Αετονύχι
Ελλάς, Θεσσαλονίκη
Αυγουλάτο
Μοσχάτο Αλεξανδρείας
Τσαούσι

 

ΡΟΖΕ και ΕΡΥΘΡΕΣ
Αττική
Καρντινάλ
Φράουλα
Σιδερίτης
Ιθάκη
Πέλλα

 

ΣΤΑΦΙΔΕΣ
Κορινθιακή
Σουλτανίνα

 

ΞΕΝΕΣ ΠΟΙΚΙΛΙΕΣ

 

Εδώ και 20 χρόνια αλλοδαπές ποικιλίες που έχουν γίνει γνωστές με επιτυχία στον υπόλοιπο κόσμο, έχουν καλλιεργηθεί και στην χώρα μας. Οι πιο γνωστές είναι:

 

ΟΙΝΟΠΟΙΗΣΙΜΕΣ ΠΟΙΚΙΛΙΕΣ                  ΕΠΙΤΡΑΠΕΖΙΕΣ ΠΟΙΚΙΛΙΕΣ

 

ΛΕΥΚΕΣ                                        ΕΡΥΘΡΕΣ                               ΡΟΖΕ και ΕΡΥΘΡΕΣ

 

Chardonay                             Cabernet Franc                             Crimson Seedless

Sauvignon Blanc                    Cabernet Sauvignon                    Alfons Lavale

Ugni Blanc                             Cinsault                                        Μοσχάτο Αμβούργου

Macabeu                                Grenache Rouge

Grenache Blanc                     Merlot

Sermigion                              Syrah

Πέρλετ                          

Riesling                                   Carignan

Viogner                                  Αλικάντε μπουσέ

Greco                                    Μπουρβέντρ

Αρίνθο                                  Αλιάνικο

 

                                               Pinot Noir

                                              Τεμπρανίλο

                                              Ρεφόσκοα

 

Πηγή:http://w4u.eexi.gr/~oinos/GRVAR.HTM
               
                                 
                                 
 αρχικη χημειο παρεχει εξοπλισμος

 

 

 

 

 


 

 

 footer                  footer                footer                  footer
                                                     
 footer

 

 footer footer footer footer

 

 

 

© 2018 Καραγγελής | Χημείο , Βιολογικό Πετιμέζι , Εξοπλισμός Κρασιού | Μεσσήνη Μεσσηνίας • all rights reserved • developed and powered by LOGIKON
ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΓΓΡΑΦΗ
3