Στάδια επεξεργασίας μελιού

Δείτε πληροφορίες για το μέλι και τα στάδια επεξεργασίας του στο karagelis.gr

χημείο

αναλύσεις

νερού

λαδιού

Μεσσηνία

Χημείο Καραγγελής ΜεσσηνίαΣτάδια επεξεργασίας μελιού

 

 

 χημειο αμπελουργιας ιστορια αμπελουργια
 
                Στάδια επεξεργασίας μελιού                
                                 
               

Το μέλι από τα αρχαιότερα ακόμα χρόνια χαρακτηρίζεται ως ένα αρκετά σημαντικό προϊόν στην τροφή του ανθρώπου. Το μέλι προέρχεται από το νέκταρ των φυτών το οποίο προσλαμβάνουν οι μέλισσες και μέσω μεταβολικών διεργασιών για την τροφή τους παράγεται και αποθηκεύεται στις κηρήθρες. Περιέχει αρκετά θρεπτικά συστατικά και η κατανάλωση του προσφερεί πολλά θετικά στοιχεία στον οργανισμό και γενικότερα στην υγεία του ανθρώπου. Δίνει ενέργεια στους μυς και διαύγεια στο μυαλό, παράλληλα απολυμαίνει και βοηθάει στο πεπτικό σύστημα.

 

Ωστόσο όμως το μέλι δεν μπορεί να καταναλωθεί άμεσα μετά την συλλογή αλλά θα πρέπει με κάποιο τρόπο να καταστεί κατάλληλο για κατανάλωση. Η λύση είναι η επεξεργασία του με ειδικά μέσα είτε από τον ίδιο τον παραγωγό-μελισσοκόμο είτε από ειδικούς όταν πρόκειται για μεγάλες ποσότητες βιομηχανικής χρήσης. Η επεξεργασία του μέλιτος που ακολουθείται αποτελείται από συγκεκριμένο αριθμό σταδίων και στόχος όλων είναι το τελικό προϊόν να μην έχει αλλοιωμένη σύσταση, γεύση και όψη ώστε να είναι αποδεκτό από το καταναλωτικό κοινό.

Ταυτόχρονα όμως η κοινωνία έχει να αντιμετωπίσει ένα αρκέτα σοβαρό πρόβλημα το οποίο σχετίζεται με την νοθεία που μπορεί να υποστεί το μέλι. Είναι ένα συχνό φαινόμενο που παρατηρείται έντονα στις σημερινές μέρες της οικονομικής κρίσης που σκοπό έχει το οικονομικό όφελος των παραγωγών και είναι δυνατόν να επιτευχθεί με διάφορους τρόπους.

Σκοπός της συγκεκριμένης άσκησης είναι η πληροφόρηση  για την χημική σύσταση του μέλιτος, τα στάδια επεξεργασίας που ακολουθούνται για το τελικό προϊόν και τέλος τρόπους με τους οποίους μπορεί να πραγματοποιηθεί νοθεία.

 

  • ΧΗΜΙΚΗ ΣΥΣΤΑΣΗ ΜΕΛΙΤΟΣ

 

Η χημική σύσταση του μέλιτος ποικίλει ανάλογα με την μορφή στην οποία βρίσκεται, παραδοσιακό μέλι ή τεχνητό μέλι. Στην πρώτη περίπτωση το μέλι αποτελεί ένα <<συμπυκνωμένο υδατικό διάλυμα ιμβερτοσακχάρου>> (Ιωάννης Σ.  Αρβανιτογιάννης, Αλέξανδρος Χ. Στρατάκος 2011). Ταυτόχρονα περιλαμβάνει και μια σειρά από χημικές ενώσεις όπως υδατάνθρακες, ένζυμα, αμινοξέα, οργανικές ενώσεις , βιταμίνες, χρωστικές και αρωματικές ουσίες, μέταλλα και τέλος σπόρους γύρης. (Ιωάννης Σ. Αρβανιτογιάννης, Αλέξανδρος Χ. Στρατάκος 2011).

Παράλληλα έχουν ανιχνευτεί στο μέλι περίπου 180 στοιχεία υψηλής βιολογικής αξίας για τον άνθρωπο και οι θερμίδες που περιέχονται σε ένα κουτάλι του γλυκού είναι 23. Πιο συγκεκριμένα το μέλι κάτω από φυσιολογικές συνθήκες περιέχει ποσοστό υγρασίας που προαναφέρεται, σε ποσοστό 77% διάφορους τύπους σακχάρων όπως φρουκτόζη 35% γλυκόζη 32% και  σακχαρόζη. Παράλληλα σε ποσοστό 6% κυμαίνονται διάφορες άλλες ουσίες όπως οργανικά οξέα, μεταλλικά στοιχεία και ένζυμα.

 

  • ΣΤΑΔΙΑ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑΣ

 

Το πρώτο στάδιο με το οποίο αρχίζει η επεξεργασία του μέλιτος είναι η απολέπιση των πλαισίων. Τα πλαίσια μεταφέρονται στο χώρο επεξεργασίας. Εκεί πραγματοποιείται η αφαίρεση της κέρινης μεμβράνης η οποία φράζει τα κελιά που περιέχουν το μέλι. Μετά το πέρας της συγκεκριμένης διαδικασίας το μέλι θα μπορέσει να κυλήσει κατά την εξαγωγή. Τα μηχανήματα σαν λεπίδες ξυρίζουν τα κέρινα καλύμματα που περιέχουν το μέλι. Ωστόσο η εργασία αυτή μπορεί να πραγματοποιήθει και με χειρωνακτικό τρόπο. Οι τύποι των μηχανημάτων που χρησιμοποιούνται ποικίλουν ανάλογα με το μέγεθος του μελισσοκομείου, τον όγκο συγκομιδής ή αν το προϊόν προορίζεται για βιομηχανική εκμετάλλευση.

Το επόμενο στάδιο που ακολουθεί είναι η εξαγωγή. Σε αυτό το στάδιο απομακρύνεται το κερί που περιέχετε στα πλαίσια με ειδικά μηχανήματα που ονομάζονται μελιτοεξαγωγείς. (LETRAITEdelApiculture, 2012).

Το μηχάνημα αυτό περιστρέφει τα πλαίσια με το μέλι μέχρι που όλη η ποσότητα του που βρίσκεται μέσα σε αυτά ωθείται έξω από τα κελιά. Μετά την εξαγωγή το μέλι περιέχει πολλά κατάλοιπα που πρέπει να αφαιρεθούν. Σε αυτό το σημείο ακολουθεί το φιλτράρισμα. Το φαινόμενο αυτό πραγματοποιείται χάρις των μεμβρανών ή των λεπτών φίλτρων που χρησιμοποιούνται. Η αιτία είναι το μέγεθός του το οποίο είναι από 0,01 ως 0,2mm και επιτρέπει την μεταφορά συγκεκριμένων μορίων από ένα ρευστό σε ένα άλλο. (Μπλούκας Γ. Ιωάννης, 2004). Αν σε αυτό το στάδιο πραγματοποιηθεί υπερδιήθηση τότε ευνοείται η απομάκρυνση των μικροοργανισμών που πιθανόν να εντοπίζονται στο μέλι και είναι ικανοί να δημιουργήσουν προβλήματα κατά την συντήρηση.

Το μέλι αφού εξαχθεί απαιτείται να διατηρηθεί σε θερμοκρασία 20 0 C για 4-5 ημέρες ώστε τα υπολείμματα να ανέβουν στη επιφάνεια με την μορφή αφρού και αυτός στην συνέχεια να αφαιρεθεί. Στην συνέχεια το μέλι τοποθετείται σε ειδικά δοχεία ωρίμανσης. Το υλικό των δοχείων αυτών είναι από ανοξείδωτο ατσάλι και στο κάτω μέρος τους έχουν άνοιγμα. Στην περίπτωση μικρών βιομηχανιών παραγωγής και επεξεργασίας μέλιτος μετά τα προαναφερθέντα στάδια ακολουθεί η αποθήκευση και συσκευασία του η οποία δεν πρέπει να πραγματοποιείται σε θερμοκρασίες που κυμαίνονται σε θερμοκρασίες από 8 ως 140 C. Ο λόγος είναι ότι σε αυτές τις θερμοκρασίες ευνοείται η κρυστάλλωσή του.

Στην περίπτωση που ακολουθεί μεγάλο χρονικό διάστημα συντήρησης  διασπώνται τα μικρά μόρια γλυκόζης που έχουν σχηματιστεί στη μάζα του  και έτσι διατηρείται περισσότερο η ρευστή μορφή του μελιού.

Τελικό στάδιο είναι η αποθήκευση και η συσκευασία του. Τα κυτία στα οποία αποθηκεύεται το υγρό η το κρυσταλλωμένο μέλι πρέπει να αποτελούνται από γυαλί ή από ανοξείδωτο υλικό ή επικαλυμμένο από εγκεκριμένο υλικό για τρόφιμα από πλαστικό ώστε καμία οσμή να μην μεταδοθεί στο μέλι. Πριν την πλήρωση των κυτίων με το μέλι ακολουθείται αποστείρωση υπό ασηπτικές συνθήκες για την αποφυγή εμφάνισης μικροοργανισμών. Μετά το πέρας της υποχρεωτικής διεργασίας ακολουθεί το γέμισμα τους με το μέλι από ειδικά μηχανήματα που ονομάζονται γεμιστήρες. Στην συνέχεια ακολουθεί η τυποποίηση με την τοποθέτηση από το ειδικό μηχάνημα της ετικέτας που αναγράφονται τα απαραίτητα στοιχεία.

 

  • ΝΟΘΕΙΑ ΜΕΛΙΤΟΣ

 

Η νοθεία του μέλιτος είναι ένα συχνό φαινόμενο που παρατηρείται στο χώρο της μελισσοκομίας. Η νοθεία μπορεί να πραγματοποιηθεί με ποικίλους τρόπους. Αρχικά η μελάσα η οποία αποτελείται από σάκχαρα και νερό είναι ένα από τα υλικά που χρησιμοποιούνται πιο συχνά στην νοθεία του. Επιπλέον νοθεία πραγματοποιείται όταν το μέλι προσφέρεται λιγότερο πυκνό και περιέχει περισσότερη ποσότητα υγρασίας από την συνισταμένη. Επίσης αλλοίωση του προϊόντος προκύπτει και από την προσθήκη κάποιου ποσοστού αλευριού ή αμύλου. Στόχος της συγκεκριμένης προσθήκης είναι η αύξηση του βάρους και της λευκότητας του.  Τέλος ένας άλλος  τρόπος είναι προσθήκη εμπορικής γλυκόζης στο μέλι και η τροφοδοσία των μελισσών με μεγάλη ποσότητα σιροπιού όπου η ζάχαρη είναι διαλυμένη στο νερό, οι εκείνες θα μετατρέψουν σε μέλι. Η πιστοποίηση ότι το μέλι είναι νοθευμένο μπορεί να πραγματοποιηθεί με ποιοτικούς εργαστηριακούς ελέγχους  από ειδικούς και πρέπει να δίνεται ιδιαίτερη προσοχή ώστε να αποφεύγονται τέτοια φαινόμενα ειδικά όταν γίνεται αναφέρεται σε μεγάλες ποσότητες.

 

  • ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ

 

Το μέλι αποτελεί ένα προϊόν παραγόμενο από τις μέλισσες το οποίο περιέχει έναν σημαντικό αριθμό στοιχείων με βιολογική αξία για  τον καταναλωτή. Ο άνθρωπος καταναλώνοντας μέλι μπορεί να έχει θετικές επιπτώσεις στην υγειά του όπως η ενέργεια που προσφέρει  και η άμυνα του ανοσοποιητικού συστήματος.

Η επεξεργασία του μέλιτος δεν χαρακτηρίζεται από δύσκολες ή πολύπλοκες διαδικασίες. Αποτελείται από έναν συγκεκριμένο αριθμό σταδίων και σε κάποια από αυτά δίνεται η δυνατότητα να πραγματοποιηθούν και με χειρωνακτικό τρόπο κυρίως σε μικρές βιομηχανικές μονάδες. Με αυτόν τον τρόπο επεξεργάζεται και προωθείται στην αγορά ένα προϊόν που έχει όλα εκείνα τα χαρακτηριστικά που το χαρακτηρίζουν αποδεκτό από τον καταναλωτή. Προσοχή απαιτεί η νοθεία που μπορεί να συμβεί από κάποιους παραγωγούς στο προϊόν. Οι τρόποι με τους οποίους μπορεί να νοθευτεί το μέλι είναι αρκετοί και στηρίζονται τόσο την εμφάνιση όσο και στα συστατικά του. Αυτός είναι και ο λόγος που θα πρέπει το προϊόν μέλιτος να ελέγχεται από ειδικούς φορείς στα εργαστήρια ποιοτικού ελέγχου και να μην προωθείται στην αγορά. Η νοθεία αποτελεί τόσο οικονομικό όσο και ηθικό πρόβλημα για την κοινωνία.

 


ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

Ιωάννης Σ. Αρβανιτογιάννης, Αλέξανδρος Χ. Στρατάκος, Τεχνολογίες επεξεργασίας και συσκευασία τροφίμων, Αθήνα, 2011 σελίδες 497, 498, 499

Μπλούκας Γ. Ιωάννης, Επεξεργασία & Συντήρηση Τροφίμων, Αθήνα 2004 σελίδες 311, 319

LETRAITEdelApiculture, Paris 2002, μετάφραση Αλίκη Σαλίμπα – Αλεξάνδρα Δημητριάδη , Φίλλιπος Ψύχαλος & Σια Εκδοτική Ο.Ε, Αθήνα σελίδες 284, 285, 286, 287, 288, 289, 290

Ανδρέας Θρασύβουλου << Ιδιότητες μελιού>>Θεσσαλονίκη σελίδα 6

               
                                 
                                 
 αρχικη χημειο παρεχει εξοπλισμος

 

 

 

 


 

 

 footer                  footer                footer                  footer
                                                     
 footer

 

 footer footer footer footer

 

 

 

© 2020 Καραγγελής | Χημείο , Βιολογικό Πετιμέζι , Εξοπλισμός Κρασιού | Μεσσήνη Μεσσηνίας • all rights reserved • developed and powered by LOGIKON
ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΓΓΡΑΦΗ
3